1/29

VIETNAM

Veelzijdigheid

Vietnam is een heel groot land dat zich in al zijn veelzijdigheid over duizenden kilometers uitstrekt langs de Zuid-Chinese zee. Er is zo veel te zien en te beleven dat elke reis keuzes inhoudt, want talloze bezienswaardigheden, van historische sites tot de fascinerende natuur, belichten steeds opnieuw een ander stukje Vietnam. De gastvrije bevolking, mooie steden, uitgestrekte rijstvelden, prachtige omgevingen en culinaire eigenheid van Vietnam zijn het ontdekken meer dan waard.

 

Overnachten

 

Overnachten kan in Vietnam op de uniekste, meest authentieke locaties. Je kunt er verblijven in luxehotels of net genieten van de eindeloze gastvrijheid bij mensen thuis. Je kunt er slapen in een comfortabele hut op het strand van een verborgen eilandje of in een paalwoning boven het water. Je komt helemaal tot rust in tropische resorts tussen de rijstvelden en magische rotsformaties, beleeft een koloniale cruise in Ha Long Bay of reist naar de bergen per luxueuze nachttrein.

 

Cultuur

 

Op cultureel gebied biedt Vietnam heel veel afwisseling. Op het platteland en in de afgelegen noordelijke regio’s kun je kennismaken met verschillende kleurrijke, etnische volkeren die je meenemen tot in hun markten, dorpen, huizen en die hun traditionele leefgewoontes met je delen. In de waterrijke Mekongdelta bezoek je levendige drijvende markten. In de stad vind je de grote, koloniale charme, de rijke geschiedenis van Vietnam en de heerlijkste restaurantjes. In het feeërieke Hoi An worden de zijden lantaarns in de straten aangestoken bij volle maan.

 

Je reist in Vietnam langs archeologische hoogtepunten en indrukwekkende koloniale steden. Je bezoekt er magische pagodes, verstilde heilige tempels, eeuwenoude keizerlijke ruïnesteden en tombes, waar stenen mandarijnen en draken van keramiek je gadeslaan. De Chinese architectuur spreekt tot de verbeelding. Nergens is de sfeer van Indochina zo tastbaar als hier.

 

Natuur

 

Van noord tot zuid laat de Vietnamese natuur zich in al haar authentieke verscheidenheid beleven. Het noorden is nog niet door massatoerisme ontdekt, waardoor er nog ongerepte gebieden te ontdekken vallen en pioniers er naar hartenlust kunnen reizen. Je reist door felgroene en goudgele rijstvelden rond Ninh Binh, door een betoverend berglandschap bij de Chinese grens, vaart langs sprookjesachtige rotsen, geheime lagunes, verborgen stranden in Ha Long Bay, en verkent weidse meren en rivieren.

 

Culinair

 

De Vietnamese keuken is een van de beste in het Oosten. Enerzijds zijn er tal van uitmuntende Vietnamees-Franse restaurantjes te vinden, vaak badend in een koloniale atmosfeer. Anderzijds kent Vietnam ook een streetfood traditie. Je kunt er overal aan eetkraampjes heerlijke, verse gerechten kopen – een eigenzinnige manier om met het leven in de grootstad kennis te maken.

 

Valies-Uniek bezorgt je graag een lijst met aanraders, of misschien ontdek je zelf wel nieuwe, uitstekende locaties. Wil je van je maaltijd een onvergetelijke herinnering maken, dan organiseert Valies-Uniek voor je een diner op de meest memorabele plaatsen: in een met kaarslicht verlichte grot, bij het vuur op een parelwit strand, in een tempel, tussen de rijstvelden… Alles is mogelijk.

 

Activiteiten

 

De veelzijdigheid van Vietnam weerspiegelt zich in de mogelijke activiteiten. Elke activiteit belooft ontspanning of net avontuur, en leert je het land op een steeds andere manier kennen. Je kunt in Vietnam zwemmen in azuurblauw water, kajakken langs droomstranden, boottochten maken, fietsen, wandelen, trekken door de jungle. Je kunt er meehelpen met vissers of boeren, kalligrafie oefenen, houtbewerkingsateliers bezoeken, Vietnamese kooklessen volgen, zijden lantaarns maken en je eigen kledij ontwerpen en laten maken. Beoefen Thai Chi, laat je masseren, verken de omgeving tijdens een side car tour en ga op cruise. Verken, ontdek, leer en geniet.

 

Beste reisperiode

 

Vietnam kan het hele jaar door bezocht worden. Van het noorden tot Centraal-Vietnam wisselen de vier seizoenen elkaar af, terwijl er vanaf Da Nang tot in het zuiden steeds een tropisch klimaat heerst. De beste periode hangt dus af van de eigenlijke bestemming en activiteiten. Wie het hele land in één reis wil ontdekken, doet dat het beste in december, maart, april, juli, augustus of september.