CAMBODJA

Mystieke oudheid

1/27

 

Cambodja is met een oppervlakte van 180.000 km2 het kleinste land in de Zuidoost-Aziatische regio. Toch herbergt het één van

de zeven wereldwonderen: de mystieke tempels van Angkor Wat, het meest omvangrijke religieuze bouwwerk ter wereld.

Deze grote archeologische site heeft heel wat te bieden. Honderden tempels , sommige nog volledig overwoekerd door de jungle, zijn een ongeëvenaarde culturele schatkamer voor elke reiziger in Azië.

 

Wie een rondreis maakt doorheen dit land vertrekt op een ware ontdekkingstocht naar het verleden, langs eeuwenoude tempels en doorheen adembenemende natuurlandschappen. De zachtaardige en gastvriendelijke bevolking ontvangt je met open armen. Cambodja is een bestemming in volle bloei, eventueel te combineren met een reis naar Laos of Vietnam.

 

 

Overnachten

 

Valies-Uniek biedt tal van karaktervolle overnachtingen aan. Koloniale boutiquehotelletjes, luxueuze en elegante sterrenhotels, sympathieke guesthouses, charmante strandresorts op een eiland, verborgen villa’s in het tropische groen, houten huizen aan de oevers van een meer, luxe ‘floating houses’ op de Mekong-rivier, hotels met Franse architectuur en grandeur of in Art Deco-stijl, gastvrije ‘home stays’, paalhutten in de jungle, huizen op de top van een berg, comfortabele hutten op een eiland of charmante houten cruiseschepen die je naar je volgende bestemming varen.

 

Cultuur

 

Cambodja lag op de handelsroute van India waardoor het sterk werd beïnvloed door het Hindoeisme. Het enorme hindoeïstische tempelcomplex Angkor Wat getuigt hiervan. De tempels van Angkor zijn het mooist als je de talloze galerijen en binnenplaatsen op je eigen tempo kan bekijken. Er wordt ruimschoots tijd voor voorzien om deze site van 600 km2 te bezoeken. We blijven er hangen tot de toeristenbussen weg zijn en de rust terugkomt. Te voet of op per fiets kom je er oude, dwalende monniken tegen.

Zonsondergang is de beste tijd om het naar het westen gerichte Angkor Wat te aanschouwen, wanneer de torens rood kleuren

in het licht van de ondergaande zon en de magie neerdaalt over deze imposante site. Je kunt Angkor wat ook vanuit een luchtballon ontdekken, of exclusief dineren in het decor van een van de tempels.

 

Phnom Penh biedt verschillende culturele hoogtepunten. Je bezoekt er het Koninklijk Paleis en de zilveren pagoda. Ook kan je er sporen aantreffen van de gruwelijkheden van de Rode Khmer: de Killing Fields. Verder kan je in Phnom Penh heerlijk struinen

over de lokale markt, een ritje maken in een fietstaxi of er het nachtleven induiken. In de stadskern van Siem Reap en in Battampang tref je er nog vele Franse invloeden in koloniale gebouwen aan.

 

Naast de adembenemende culturele schatten vind je in Mondulkiri, in een afgelegen deel van Cambodja, een heuvelgebied

waar meer dan tien verschillende inheemse volkeren nog volgens hun authentieke levenswijzen leven. Je ontdekt er goed bewaarde geheimen.

 

Natuur

 

Cambodja bestaat voor zeventig procent uit bossen een tropische regenwouden, bergen, prachtige stranden, rivieren en meren. De natuur is er ongerept en overweldigend mooi. Een fietstocht door de rijstvelden en langs watervallen is onvergetelijk.

Jungle, bergen, rivieren en meren wisselen er elkaar af. Per boot kan je op zoek naar de zoetwater Irrawaddy-dolfijn.

Je kunt er een jungletocht ondernemen met olifanten in Moldulkiri of wandelen langs diverse dorpjes rondom meren. De reis per boot naar Battambang vanuit Siem Reap is één van de mooiste boottochten.

Daarnaast is Cambodja een prachtige strandbestemming met talloze witte stranden. Je kan varen naar Rabbit Island of andere betoverende eilandjes waar je heerlijk kan zonnebaden en comfortabel kan overnachten. Je kan er genieten van de Franse luxueuze badplaats Sihanoukville, het kleine plaatsje Kep of verlaten baaitjes ontdekken.

 

Activiteiten

 

Cultuur-historische sites bezoeken, wandeltochten in spectaculaire landschappen, cruise op de Mekong, contact met gastvrije bevolking, rotsklimmen, luchtvaartballon boven Angkor Watt, fietsen, jungletrekking, golf, relaxen op het strand, snorkelen, olifantentochten, de beste verse krab ter wereld eten.

 

Beste reisperiode

 

Cambodja heeft een tropisch klimaat. Dit betekent onder meer een gemiddelde jaartemperatuur van 27° C.

De periode november tot en met mei kent heel weinig neerslag. In de overige maanden kan het regelmatig regenen en is

het tropische land prachtig groen. Van maart tot en met juni zijn de temperaturen het hoogst en kunnen ze oplopen tot 35° C.