INDONESIA 

De gordel van Smaragd

1/13

Indonesië is enorm uitgestrekt. Van west naar oost is het de grootste archipel ter wereld, met de langste kustlijn. Het land reikt van de Indische naar de Stille Oceaan. Meer dan 17 000 eilanden te midden van deze oceanen vormen samen Indonesië, een mozaïek van volkeren, culturen en religies in al even gevarieerde landschappen. Het is een collage van pareltjes, elk met zijn eigen karakter. De landspreuk is ‘Eenheid in verscheidenheid’.

 

Wie Indonesië wil bezoeken, combineert het beste verschillende eilanden. Je vliegt in kleine vliegtuigjes of vaart van het ene eiland naar het andere.  Zo maak je in één reis kennis met meerdere culturen. Het verschil in natuurlandschappen en de enorme culturele diversiteit maakt het land bijzonder boeiend. Wie heel Indonesië wil ontdekken, komt het beste meerdere keren terug. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Overnachten

 

Het aanbod van Valies-Uniek is heel gevarieerd. Je kunt overnachten in een eenvoudige accommodatie in hutten, luxueuze tenten op het strand, koloniale hotels, traditionele longhouses, guesthouses aan de rand van een krater, boten in alle maten, art deco-huizen, sterrenhotels, charmante strandresorts of verborgen villa’s in het tropische groen. Telkens met hun eigen charme, daar zorgen we voor.

 

 

Cultuur

 

Op Java bezoek je overblijfselen van eeuwenoude culturen. De Borobudur, de grootste boeddhistische stoepa ter wereld, is indrukwekkend. De gebeeldhouwde reliëfs getuigen van de Verlichting van Boeddha. Nabij Yogyakarta vind je er Prambanan, een imponerend hindoeïstisch tempelcomplex. Voor levendige hindoeïstische rituelen, offers, dansen en eeuwenoude tempels ga je naar het Eiland der Goden, Bali, een tropisch paradijs.

 

De verschillende eilanden verbergen een diverse populatie en een schat aan inheemse volkeren, zoals de Papoea’s in de moerassen op Irian Jaya, de Dayak-stammen in de oerwouden langs de Mahakam-rivier en nomadenstammen op Borneo. De inheemse religie op Sumba is dan weer heel apart en puur. Wie zich aan het avontuur waagt om tot bij deze volkeren te geraken, wordt rijkelijk beloond. 

 

De Sasak op Lombok en de wonderlijke Toraja-cultuur op Sulawesi zijn het meest toegankelijk van deze volkeren. Je kunt er logeren op prachtige, comfortabele locaties. Wie kennis wil maken met bijzondere tradities, in een adembenemende natuur, kan een week of langer uittrekken voor Sulawesi.

 

 

Natuur

 

Ook de natuur verschilt van eiland tot eiland, en is overal uniek. Op Java en Bali vind je adembenemende rijstterrassen, kilometerslange stranden en kun je dolfijnen spotten. De Gili-eilanden zijn ware strandparadijzen. De uniekste onderwaterplekjes ter wereld zijn hier te vinden. Je treft er bijzonder zeeleven, de mooiste, kleurrijkste koraalvisjes en zeldzame, kleine zeepaardjes. De natuur op Sulawesi is bijzonder aantrekkelijk. Het hoogland met dichte bossen is er puur, de rivieren zijn er onaangetast. Borneo heeft dan weer een fantastisch tropisch regenwoud en een unieke flora. Bijzondere dieren die hier leven zijn de orang-oetan (‘wilde mens’ in het Indonesisch), de neusaap, honderden vogelsoorten, waaronder de kleurrijke neushoornvogel en diverse ijsvogels. Op Komodo, het drakeneiland, tref je reusachtige varanen aan. Het is de enige plek ter wereld waar deze prehistorische draken voorkomen. De paradijsvogel, de kasuarisvogel en de zwarte orchidee zijn nog een paar excentrieke soorten die enkel voorkomen op Indonesië.

 

‘The ring of fire’ loopt doorheen de gehele archipel, waardoor je er veel vulkanen hebt. Het zijn prachtige natuurlijke sites. Je kunt overnachten op de Bromo-vulkaan of de zwaveldragers op de Ijen-vulkaan ontmoeten. Loop op het maanlandschap van de actieve Merapi-vulkaan of bezoek de wonderlijke Kelimutu-vulkaan op Flores. De drie kratermeren naast elkaar hebben er alle drie een andere kleur. Deze ‘Berg der Geesten’ is flamboyant bij zonsopgang.

 

 

Activiteiten

 

Op de vele eilanden van Indonesië valt er nog heel veel te ontdekken en te herontdekken. Ontmoetingen met inheemse volkeren blijven je altijd bij en zijn een absolute aanrader. Je kunt daarnaast ook culturele sites bezoeken, natuurwandelingen maken, fauna en flora observeren, trekken, moutainbiken, fietsen, zeilen, diepzeeduiken, snorkelen, cruises maken en kooklessen volgen.

 

Op Bali kun je allerlei sportieve uitdagingen aangaan zoals waterskiën, raften, surfen, valschermzweven en golfen. Bali is ook uitermate geschikt voor een langer verblijf, bijvoorbeeld in een villa op een unieke locatie met panoramisch uitzicht.

 

 

Beste reisperiode

 

Indonesië kan je het hele jaar door bezoeken. De archipel heeft een tropisch klimaat waarbij de temperatuur er het hele jaar rond de 30°C ligt. Het is er iets koeler tijdens juli en augustus.

Op de meeste Indonesische eilanden loopt de droge periode van mei tot en met september. In de overige maanden is de kans op neerslag groter. In deze periode valt de regen meestal ’s middags in korte en hevige maar verfrissende buien.