NEPAL

Het dak van de wereld

Nepal is ongetwijfeld één van de meest fascinerende landen van de wereld. Dit verborgen Hindoerijk was eeuwenlang afgezonderd van de rest van de wereld, beschermd door de Himalaya. Alles is er nog steeds doordrongen van mystiek, magie en diep religieuze rituelen.

 

De indrukwekkende bergketen, de Himalaya, domineert het landschap. Een wandeltocht of een meerdaagse trekking in dit adembenemende decor mag dan ook niet ontbreken.

 

Overnachten

 

Op de meest afgelegen plaatsen in de Himalaya biedt Valies-Uniek bijzondere plaatsen aan om te overnachten. Van luxetenten op 5000 meter hoogte tot knap ingerichte handelshuizen met weergaloze uitzichten. Of liever overnachten in een gerenoveerd adelhuis aan een samenvloeiing van twee rivieren? Stijlvol logeren in gerenoveerde dorpshuizen of in gastvrije lodges, teahouses, telkens gelegen op schitterende locaties hoog in de bergen. In de steden, Katmandu en Pohkara, is het aanbod heel gevarieerd: van sfeervolle guesthouses tot karaktervolle vijfsterrenhotels.

Cultuur

 

In de Kathmandu-vallei vind je de drie voormalige koningssteden Kathmandu, Patan en Bakthapur. Een levend en levendig openluchtmuseum, met prachtige paleizen, tempels en kloosters. Op Durbar Square krioelt het van mensen, taxi’s, fietsriksja’s, straatkinderen en heilige koeien. Het koninklijk paleis en meer dan vijftig eeuwen oude tempels en andere religieuze monumenten zijn er te bezoeken. De Hindoetempel, de Pashupatinath, waar de doden worden gecremeerd bij de rivier, laat niemand onberoerd. Het meeste erfgoed is gelukkig nog intact gebleven na de aardbeving van april 2015. Als bij wonder is slechts een klein deel van de tempels ingestort.

 

Nabij de grens aan India kan je Lumbini, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, bezoeken. Het is de geboorteplaats van Boeddha en wordt door veel aanhangers van het Boeddhisme bezocht. Er hangt een vreedzame, spirituele sfeer.

 

Tijdens de trekkings wandel je langs sprookjesachtige kloosters, gekluisterd op bergtoppen. Je ontmoet er verschillende bevolkingsgroepen en maakt er kennis met de rijke cultuur van de Sherpa’s, Tibetanen, Tamang, Newars.

Ze kijken uit naar je komst.

 

 

Natuur

 

Het verschil in hoogte in het kleine landje is gigantisch: van enkele meters boven de zeespiegel tot de hoogste top van de wereld op 8848 meter, de Sagarmatha of de Mount Everest.

Acht van de hoogtse bergen ter wereld zijn er te zien. Dat zijn, naast de Everest, de Kangchenjuga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu, en de bekende Annapurna, allemaal meer dan 8000 meter hoog. Laat je imponeren door eeuwige sneeuw, idyllische meren, maanlandschappen, imposante gletsjers, groene heuvels en donkere naaldwouden.

 

In het lagergelegen Terai-gebied is het Chitwan National Park. Hier komen de zeldzame Indische neushoorn en Bengaalse tijger voor. Het ongerepte gebied herbergt nog veel spectaculair groot wild, zoals luipaarden, olifanten, slangen, antilopen, resusapen, miereneters, wilde zwijnen, hyena’s, krokodillen en Gangesdolfijnen.

 

 

Trekkings

 

Ontelbare soorten trekkings zijn mogelijk in de Himalaya. Deze mogen niet ontbreken in je rondreis in Nepal. Onderweg kan je genieten van onbeschrijfbaar mooie uitzichten, woeste landschappen, authentieke dorpjes, een gastvrije bevolking en zie je monniken op weg naar hun gouden tempels.

 

De trekkings worden volledig op maat en volgens jouw wensen uitgewerkt. Van licht actieve wandelingen, over grensverleggende bergtochten tot sportief en uitdagende expedities. Van een paar dagen tot een paar weken. Alle tochten zijn steeds onder de privébegeleiding van professioneel getrainde, Engelstalige lokale gidsen. We adviseren je graag over de vele mogelijkheden.

 

In de regio’s van de Everest en Annapurna trek je van de ene guesthouse naar de andere. Deze zijn comfortabel uitgerust met tweepersoonskamers en warme douches. De ligging is telkens fenomenaal en hun typische charme en gastvrijheid zijn onbetaalbaar. Op het einde van de dag kan je er genieten van een uitgebreid diner tussen de onmetelijk hoge bergen die zich aftekenen tegen de kobaltblauwe hemel. Als luxe mag, kan je kiezen voor exclusiviteit en verblijf je er in waanzinnige mooie luxelodges.

 

De topper is en blijft een trekking richting de top van de wereld, de Everest, een tocht die je leven zal veranderen, hoe je hem ook benadert. Bij de meeste Everest-reizen vlieg je minstens één keer naar of van Lukla, een klein luchthaventje hoog in de Himalaya. Deze binnenlandse vlucht is een onvergetelijke belevenis op zich.

Ga je naar minder bezochte gebieden, dan ben je aangewezen op een eenvoudig en hartverwarmend verblijf bij de lokale bevolking of op het gebruik van tenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten

 

Naast een trekking kan je er ook uitgebreid cultuur-historische sites bezoeken.

Verdere mogelijkheden zijn olifant rijden, samen baden met olifanten, een ‘wild life’ safaritocht in Chitwan, mountainbiken, raften, parapente, bengeejumpen, meditatie, jeeptochten, sprookjesachtige boeddhistische kloosters bezoeken.

 

Beste reisperiode

 

De beste reisperiode voor Nepal is de periode van september tot en met mei, waarvan de beste trekkersmaanden oktober en november of maart en april zijn. In die periode zijn de vergezichten namelijk op hun best. Op grotere hoogte zijn er nog aangename temperaturen. Deze kunnen overdag wel erg schommelen: tussen de 15° C en 25° C. ‘s Nachts kan het er afkoelen tot het vriespunt.

Kan je enkel reizen tijdens onze zomermaanden, dan is het westelijke deel van de Himalaya het meest geschikte gebied. Je kan er trekken naar het afgelegen en woeste Dolpo of naar het verborgen koninkrijk Mustang.

Ook Ladakh in de Himalaya van Noord-India is een ideale plek om te bezoeken tijdens onze zomer.