LAOS

Ongerept Azië

1/16

Laos is een oase van rust. Het toerisme staat er nog in de kinderschoenen, maar toch kan je er al in de schitterendste pareltjes overnachten. Het land laat zich gelden met één van de meest ongerepte landschappen in Zuidoost-Azië. De authentieke cultuur is er nog grotendeels intact en Laotianen zijn heel ontspannen, ontzettend gastvrij en onthalen je overal met een brede glimlach. Wie het echte Azië wil ervaren, ongerepte oorden wil opzoeken en in een rustig land tijd wil doorbrengen mag Laos absoluut niet overslaan en moet er nu heen.

 

 

Overnachten

 

Je kunt in Laos overnachten op de meest idyllische plaatsjes: in een eco resort omgeven door bergen, in een paalwoning aan de oevers van de rivier, in een boomhut in de groene jungle. Als het wat chiquer mag, zijn er de stijlvolle, koloniale Franse huizen, of kun je zelfs de nacht doorbrengen in de voormalige residentie van de prinses. Op de Mekong kun je overnachten op een cruise terwijl je vanuit Thailand het pure Laos binnenvaart.  

 

 

Cultuur

 

Laos kan bogen op de prachtige stad Luang Prabang aan de oevers van de Mekong. Het kleine centrum is een sprookjesstad van eeuwenoude tempels en grootse Frans koloniale villa’s. De oude koninklijke hoofdstad bezit een rijke geschiedenis en een unieke architectuur. Het ademt een ontspannen sfeer uit. Deze historische pracht en praal bracht UNESCO ertoe om de Luang Prabang als geheel tot werelderfgoed uit te roepen. De Fransen hebben er meer dan enkel hun architecturale invloed achtergelaten: De verleidelijke geur van versgebakken brood en heerlijke koffie hangt steeds in de lucht. Je kunt er eten in gezellige restaurantjes met houten luiken uit de Franse tijd. Via een minicruise bereik je de legendarische Pak Ou-grotten, heiligdommen met duizenden Boeddhabeelden die tot de verbeelding spreken.

 

De huidige hoofdstad Vientiane voelt eerder aan als een gezellig dorp. Alles is er makkelijk bereikbaar, te voet of met de fiets. Het is één van de charmantste hoofdsteden van Zuidoost-Azië. Omdat het nagenoeg van de buitenwereld afgesloten is geweest, is het koloniale erfgoed er grotendeels intact gebleven. De architectuur is een eclectische mix van oost en west: Je ziet Franse koloniale villa’s en traditionele houten Laotiaanse huizen afgewisseld met Chinese winkels en modernere gebouwen. Het Nongkai-beeldenpark ten zuiden van de stad, gebouwd door een boeddhistische monnik, is een speciale plek die tot de verbeelding spreekt.

 

De bevolking in de dorpjes is heel divers. De vlakke gebieden worden door boeddhisten bewoond, waar de monniken in oranje gewaden het straatbeeld vullen. In de bergen vind je vooral primitieve stammen.

 

In de Vlakte der Kruiken bij Phonsavan tref je surrealistische taferelen aan. Honderden stenen kruiken tot 2 m hoog liggen er verspreid in het landschap. Ze vormen een imposant en spookachtig geheel. Duizenden jaren geleden zouden de kruiken als grafkist dienst hebben gedaan… Hoe de kuiken daar zijn geraakt is onduidelijk en maakt het mysterie alleen maar groter. 

In het zuiden, bij Champasak ligt de grootste archeologische vindplaats van het land; Wat Phu, de Bergtempel. Op deze heilige grond vind je vele voorbeelden van de Khmer-bouwkunst, ouder dan Angkor Wat.

 

 

Natuur

 

Laos heeft geen kustlijn en is daarmee een buitenbeentje in Pacifisch-Azië. Het is een bergachtig land met grillige toppen. De natuur is er adembenemend. Nergens vind je meer verschillende soorten orchideeën in het wild, prachtige watervallen en eeuwenoude bomen. In de tropische regenwouden kom je katachtigen tegen die in veel andere landen uitgestorven zijn.

 

Je reist door schitterende natuur in het Bolaven-plateau. Dit gebied ontwikkelde zich tot koffie-, rubber- en kardamomplantage. Je kunt er één van de beste kopjes koffie ooit drinken. Het Bolaven-plateau wordt bewoond door een kleurrijke mengelmoes van etnische stammen.

De Mekong slingert zich door Laos en kun je met een slowboot afvaren tot in het zuiden. Duizenden kleine eilandjes liggen er verspreid.

Je ziet er schilderachtige taferelen met wuivende palmbomen, mangroves, kikkers en krekels. Op Don Det kun je fietsen langs paaldorpen, eeuwenoude tempels en de indrukwekkende Phi-watervallen. Wie weet zie je er de zeldzame Irrawaddy-dolfijn springen.

 

 

Activiteiten

 

Laos is vooral genieten van rust, massage, sauna en meditatie. Je kunt er cruises maken of aangenaam wandelen in de uitzonderlijke natuurpracht. Heb je het liever actiever, dan zijn er kooklessen, kun je fietsen, zwemmen in de Mekong, olifantentochten maken in de jungle of trekken door de bergen. Voor de sportievelingen zijn er mountainbiketochten, kajakexcursies, of kun je op het water tuben met een binnenband van een tractor.

 

 

Beste reisperiode

 

Je kunt Laos het hele jaar door bezoeken. Tussen mei en oktober passeert evenwel de moesson. Dit hoeft geen hindernis te zijn, want in die periode is het er doorgaans zonnig en zorgt de hevige stortbui in de namiddag voor een welkome verfrissing. De beste periode blijft echter het droge seizoen van november tot februari, wanneer de temperaturen rond de  25°C liggen.