SRI LANKA

Boeddha's paradijs

Het kleine land Sri Lanka, het vroegere Ceylon, is een exotisch eiland midden in de Indische Oceaan. Zeevaarders noemden dit eiland ‘de Parel van het Oosten’ en die naam doet het land alle eer aan, want de ontzettend beminnelijke en gastvrije bevolking, de bruisende cultuur, het rijke, historische verleden, de betoverende landschappen, de aanwezigheid van vele wilde dieren en de prachtige exotische stranden maken dit eiland tot een uitzonderlijke bestemming.

 

Het eiland is ideaal als eerste kennismaking met Azië. Alles verloopt er rustig en gemoedelijk. In alle comfort reis je rond met je privéchauffeur. De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn nooit groot. We vermijden de toeristische badsteden, want Sri Lanka heeft unieke plekjes genoeg. In vergelijking met vele landen krijg je hier veel voor je geld. Je verblijft er in juweeltjes die niet veel hoeven te kosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overnachten

 

Valies-Uniek biedt veel verschillende soorten accommodaties aan, afgestemd op je individuele wensen. De geselecteerde hotels liggen op prachtige locaties, midden in de natuur, aan het strand of met een fenomenaal uitzicht. Zo kun je overnachten in een oude, chique theefabriek te midden van de theeplantages, in de tropische jungle aan een waterval, in luxueuze tenten of paalwoningen, in een ecolodge, op een uitgestrekt wit strand of in een koloniaal, spookachtig bergresort. In de steden vind je charmante koloniale hotels, of een art deco-hotel uit de jaren 20. Bij de meeste overnachtingen is het diner inbegrepen. De hotels bieden heel lekker eten aan en de eetgelegenheden in de buurt zijn schaars.

 

 

Cultuur

 

De boeddhistische cultuur is levendig en overal aanwezig. Sporen van een koloniaal verleden zijn voelbaar en de invloed van de Engelsen, Nederlanders en Portugezen is er vaak te zien.

 

In de culturele driehoek vind je indrukwekkende koningssteden met historische schatten. Maar liefst zeven verschillende plaatsen staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je bezoekt historische steden als Anuradhapura en Polonnaruwa. Deze voormalige hoofdsteden dateren uit de tijd van de Sri Lankaanse koningen. Ze staan bekend om hun goed bewaard gebleven ruïnes, vol met boeddhistische stoepa’s, ruines van paleizen en tempels. In Sirigiya kun je er de 180 meter hoge Leeuwenrots beklimmen. Deze imposante en kolossale vulkanische rots ligt midden in het groen.

 

In Dambulla bezoek je vele grotten vol Boeddhabeelden. De Golden Cave-tempel straalt een spirituele en mysterieuze sfeer uit. In het stadje Kandy in de schaduw van de tempels vind je een gezellige wirwar van gebouwen en koloniale huizen. Uiteraard mag een bezoek aan de Tempel van de Tand niet ontbreken. In Kandy kan je het 10-daagse boeddhistenfestival Esala Perahera bijwonen. Deze uitzonderlijke gebeurtenis trekt ieder jaar duizenden bezoekers aan. 

 

Niet te missen is het prachtige en bruisende Galle, een stad gelegen aan de Indische Oceaan. Bouwvallige gevels van de traditionele familiehuizen staan naast de schitterend gerestaureerde koloniale herenhuizen. In deze kosmopolitische stad kun je heerlijk tafelen en veelzijdig shoppen.

 

 

Natuur

 

Met zijn vele beschermde nationale parken is Sri Lanka de Aziatische safaribestemming bij uitstek. Op jeepsafari zie je nergens zoveel olifanten in het wild als hier. Ook de grizzlybeer en een zeldzame tijger worden er gespot. Je kunt er fietsen langs krokodillen en kajakken tussen de leguanen in mangrovebossen. Op het strand volgen de blikken van grote zeeschildpadden al je bewegingen. Op zee volg je het spoor van het grootste zoogdier op aarde, de blauwe vinvis, terwijl dolfijnen vrolijk een stukje met je mee zwemmen.

 

Tussen dichtbegroeide bergen en rubberplantages vind je vele edelsteenmijnen met onder meer zeldzame robijnen en saffier. In het Ironwood Forest vind je er de ‘Rozenkwartsberg’. In het centrale berggebied met schitterende valleien breng je een bezoek aan de theeplantages bij Nuwara Eliya. De prachtige, eindeloos lijkende stranden zorgen voor een gedroomde pauze of zijn de perfecte afsluiter van je reis.

 

 

Activiteiten

 

Zo verscheiden als Sri Lanka is, zo zijn ook de mogelijke activiteiten. Sri Lanka leent zich perfect voor een ontspannende strandvakantie, waarbij je je kunt laten masseren en verwennen in de beste spahuizen. Je kunt er ayurveda ontdekken of yoga beoefenen. Ook wie een culturele vakantie wenst, komt hier aan zijn trekken. Oneindig zijn daarnaast de mogelijkheden in de natuur. Je kunt op Sri Lanka fietsen, golfen, trekken door het regenwoud, diepzeeduiken en snorkelen, kajakken, kanoën, surfen op één van ’s werelds beste surfplekken, aan rafting doen, boottochten en luchtballonvaarten maken, edelstenen zoeken, olifanten verzorgen en op jeepsafari de wildernis ontdekken.

 

 

Beste reisperiode

 

Sri Lanka kan het hele jaar door bezocht worden. Het heeft een tropisch klimaat waarbij de temperatuur in de kustgebieden het hele jaar rond de 27°C ligt. In de bergen is het koeler en kan de temperatuur dalen tot 16°C . Als je tijdens de Belgische zomer reist, ga je het beste voor de strandverblijven naar de oostkust. In de Belgische winter kies je beter de zuidkust. Tijdens elke reis moet je rekening houden met mogelijke korte tropische regenbuien, die meestal snel gevolgd worden door stralend weer.

 

wuivende palmen
wuivende palmen

bezoek de mysterieuze grotten
bezoek de mysterieuze grotten

Coctails by sunset
Coctails by sunset

wuivende palmen
wuivende palmen

1/49