top of page

  De Jungle van de Dayaks

  12 DAGEN PRIVEREIS BORNEO INDONESIË

Dag 1. Aankomst JAKARTA - hotel (B)

 

Na aankomst in Jakarta word je door een medewerker van het hotel met een ‘shuttle’ naar het hotel gebracht dat op korte afstand van de terminal ligt. De rest van de namiddag kan je genieten van de hotel faciliteiten en uit rusten na de vlucht. 

 

Overnachting in een goed hotel vlakbij de luchthaven. Er is een restaurant en een indoor zwembad. Je verblijft in een ruime en comfortabele kamer.

 

Dag 2. Vlucht naar Kalimantan - boot Tanjung Puting - jungle - orang oetans. (B,L,D)

 

Vanaf Jakarta vlieg je in de ochtend in een kleine 1,5 uur naar Kalimantan, Pangkalanbun. Bij aankomst in Pangkalanbun word je door je gids opgehaald en met de auto rijd je in een halfuurtje naar Kumai waar je aan boord stapt van je ‘klotok’ boot. Je vaart het nationale park, het regenwoud binnen. Langs beide kanten zie je palmbomen en wellicht ook krokodillen, apen, verschillende vogelsoorten en orang oetans. Er zijn verschillende plaatsen waar de orang oetans gevoederd worden. Je kan daar ook verder te voet het bos binnendringen. 

 

Overnachting aan boord van de klotok. Eenvoudige matrassen en basis sanitair.

 

 

Dag 3. Tanjung Puting - wilde dieren (B,L,D)

 

Je vaart over de smalle rivieren, en dringt verder het oerwoud binnen. Je stopt bij voederplaatsen van de orang oetans, waar je dit spektakel kan aanschouwen. Indien gewenst kan je hier een jungle trek maken. Vandaag heb je veel kans om allerlei dieren in het wild te spotten zoals neusapen, otters, hagedissen, en de prachtige neushoornvogel. In de avond vaar je verder tussen de duizenden vuurvliegjes… Even ben je hier geheel weg van de wereld …

 

Overnachting aan boord van de klotok. Eenvoudige matrassen en basis sanitair.

 

 

 

Dag 4. Dayak bevolking - verwelkoming (B,L,D)

 

Je vaart in de loop van de ochtend terug naar Kumai en rijd doorheen een prachtig landschap naar Lopus. In de late namiddag kom je aan in een klein dorp gelegen aan de Lamandau rivier. Hier woont een stam van de Dayaks, die nog steeds leeft volgens eeuwenoude gewoontes. In de avond word je verwelkomd door enkele dorpsouderen. Je krijgt er een zegening en er wordt geklonken op jullie komst.

 

Je overnacht in het dorp in een traditioneel Dayak huis. Eenvoudig comfort, matrassen op de grond.

Dag 5. Samen bij de Dayaks - raft - neushoornvogel (B,L,D)

 

In de ochtend kan je even mee op jacht en de blaaspijp uit proberen. Je gaat samen de bossen in, op zoek naar eetbare producten waaronder paddelstoelen, bamboe scheuten, verschillende bladeren en knollen. De verzamelde producten worden gekookt voor de lunch, je kunt meehelpen koken als je wil.Na de lunch neem je een raft en vaar je de rivier af in een schitterende omgeving. Hier en daar heb je kleinere stroomversnellingen. Het laatste stukje loop je langs de oever en maakt je een korte wandeling in de tropische jungle. Je hoort vaak neushoornvogels of de doordringende roep van de gibbon..

 

Aangekomen in het volgende Dayak dorp word je terug uitgebreid ontvangen. Wanneer ze gasten ontvangen is er ‘s avonds vaak een cermonie waarbij geesten van de voorouderen worden uitgenodigd.

 

Overnachting bij mensen thuis. Basis en eenvoudig comfort. “De rivier is de badkamer”.

 

 

 

 

 

Dag 6. Vlucht van Pangkalanbun naar Banjarmasin via Palangkaraya. (B, L)

 

Vandaag rijd je naar naar Pangkalanbun, waar je het vliegtuigje neemt naar Palangkaraya. Hier verwissel je van vliegtuig en vlieg je door naar Banjarmasin. Vanuit de lucht lijkt het oerwoud een immens brocolli veld… Aangekomen in Banjarmasin word je door een auto met chauffeur opgehaald en naar je hotel gereden in het centrum van de stad.

 

Overnachting in een hotel gelegen aan de oever van de Martapura rivier. Vanuit de kamers heb je zicht op de rivier. 

 

 

Dag 7. Drijvende markt - vlucht naar Balikpapan - Samboja. B, D

 

In de vroege ochtend bezoek je met een kleine boot de drijvende markt van Loh Baitan. Het is een kleurrijk tafereel, er wordt van alles verkocht vanuit kleine kano’s. Na de middag vlieg je naar Balikpapan en rijd je naar Samboja. Vanuit je lodge kan je met je gids verschillende wandelingen maken in de bossen. Je kan er vele vogelsoorten, kleine zoogdieren, gibbons, 2 soorten makaken spotten.

 

Overnachting in een comfortabele lodge. Het  design van de lodge is gebaseerd op de architectuur van de lokale ‘long houses’. 

Dag 8. Samboja - Sungai Wain. (B,L,D)

 

Vandaag een rustige dag, die je naar wens kan invullen. Je kan naar het beschermde bosgebied van Sungai Wain rijden waar orang oetans leven. Verder heb je hier de kans om meerdere wilde dieren te spotten. In de namiddag kan je de omgeving verkennen van de lodge.

Overnachting in een comfortabele lodge. Het  design van de lodge is gebaseerd op de architectuur van de lokale ‘long houses’. 

 

 

Dag 9. boottocht Mahakam rivier - Dayak cultuur (B,D)

 

In de ochtend rijd je naar het dorpje Loa Janan aan de oever van de Mahakam rivier. Hier vind je je woonbootdat de komende dagen zal fungeren als je hotel en restaurant. De Mahakam rivier baant zijn weg door het land van verschillende Dayak-stammen, bekend om hun mystieke praktijken, hun geluidloze sluiperijen door het diepste en donkerste deel van de jungle ... 

Hoewel de stammen tegenwoordig moderner zijn, kan je nog steeds de oude mystiek voelen. Een aantal van de oudere mannen en vrouwen hebben hier nog steeds hun lange oorlellen en zwaar getatoeëerde polsen en enkels.

 

De rivier wordt smaller landinwaarts. Je komt langs kleine dorpjes waar veel activiteiten plaatsvinden aan de oever van de rivier. Zo zie je mensen vissen vanuit kano’s, vrouwen die kleding slaan op de rivierstenen… 


Overnachting aan boord. Beperkt comfort , matrassen op de grond.

 

 

 

Dag 10. boottocht Mahakam rivier - Palen dorp - Irrawady dolfijn (B,L,D)

 

In de ochtend bereik je de stad Muara Muntai, gebouwd op palen. Hier neem je een kleine gemotoriseerde kano en steek je het Jempang meer over. Dit groot meer en de draslanden zijn de verblijven van de zeldzame en bedreigde Irrawady dolfijn. Je hebt ook de kans om een aantal dieren, zoals vogels en neusapen te spotten. In Mancong bezoek je eenmooi gerenoveerde en ingerichte longhouse.  Je wandelt door het dorp en krijgt een lekkere lunch bij een lokale familie geserveerd. In de middag reis je per auto verder naar het dorp Tanjung Isuy, en vaar je met een kano terug naar de boot voor diner en overnachting.

 

Overnachting aan boord. Beperkt comfort , matrassen op de grond.

 

 

Dag 11. boottocht Mahakam rivier - zwarte orchidee - medicijnman (B,L,D)

 

Je stapt uit in Melak, en met een auto rijd je naar het Kersik Tua reservaat opzoek naar de zeldzame zwarte orchidee. In een longhouse word je op traditionele manier ontvangen door de lokale medicijnman. De geesten worden aangeroepen om te verzekeren dat de rest van je reis goed verloopt. Je wordt gevraagd al het slechte uit te spuwen. In het dorp staan er ‘geestenhuisjes’… 

 

Tegen de middag rijd je terug en kan je een stop maken aan de Ombau Asa waterval. Terug aan boord vaar je stroomafwaarts richting Tenggarong. 

 

Overnachting aan boord. Beperkt comfort , matrassen op de grond.

 

Dag 12. Tenggarong - Balikpapan - vlucht naar Denpasar via Jakarta. (B)

 

In Tenggarong aangekomen rijd je naar de luchthaven van Balikpapan voor je vlucht naar Denpasar via Jakarta. In de vlieghaven van Denpasar wandel je naar je hotel. Vanavond is er tijd om te genieten van het comfort van dit hotel.

 

Overnachting in een zeer comfortabel hotel op de luchthaven van Bali. Er is een zwembad, restaurant, bar...

 

                                                                              Einde van een unieke beleving!

                                              

Prijs

2470,- per persoon

(Op basis van 2 volwassenen in een tweeperoonskamer) 

 

Inbegrepen:

 

- 8 binnenlandse vluchten:

Jakarta - Pangkalanbun

Pangkalanbun - Palangkaraya

Palangkaraya - Banjarmasin

Banjarmasin - Balikpapan

Balikpapan - Jakarta

Jakarta - Denpasar

 

- Alle logies, op basis van kamer en ontbijt, in een mix van zorgvuldig gekozen verblijfplaatsen; op boten, unieke overnachtingen bij de lokale   bevolking, lodges in de natuur, comfortabel  luchthaven hotel

- Maaltijden zoals vermeld in het programma B ontbijt, L lunch, D Diner; elke dag ontbijt vanaf dag twee, 

- Alle privétransport met privéchauffeur volgens programma  

- Lokale Engelstalige gids, volgens programma

- Alle boottransport volgens programma

- Vermelde activiteiten 

- Vermelde toegangsgelden

- Vermelde ‘Permits’ voor nationale parken

 

Niet inbegrepen:

 

- Intercontinentale vluchten en luchthaventaksen. 

- Overige maaltijden. (richtprijs tussen de 5 en 10 euro)

- Donaties bij het bezoeken van dorpen.

- Persoonlijke uitgaven, dranken en fooien.

- Annulerings- en/of bijstandspolis

- Niet vermelde excursies en diensten.

- Visum (gratis voor Belgen; bij aankomst te verkrijgen; onder voorbehoud van wijziging.)

Dit programma is een voorbeeldreis ter inspiratie. We passen het programma geheel aan volgens jullie wensen, ideeën en budget.

shutterstock_357636785.jpg
shutterstock_441022744.jpg
Dayak-cover-Borneo-Indonesia.jpg
shutterstock_14718829.jpg
shutterstock_590130275.jpg
borneo-dayak-oldman_4df2a803-0f29-420f-ac29-bc624d5338d6.jpg
bottom of page